Diversiteit in de Klas
Waar komen stereotypen en vooroordelen vandaan? Waarom roepen mensen die 'anders' zijn bij ons vaak angst of weerstand op? Diversiteit in de Klas is een workshop voor leerkrachten over hoe je om kunt gaan met diversiteit in de klas. Hierbij komen verschillende onderwerpen aan bod zoals afkomst, sekse, geloof en geaardheid. Hoe maak je dit bespreekbaar? Hoe ga je om met de stereotypen en vooroordelen?
Voor wie?
Veel leerkrachten willen dit wel bespreken, maar weten niet goed hoe je dit kunt aanpakken. Andere leerkrachten zien misschien niet in dat zij een rol kunnen spelen in het bespreekbaar maken van deze onderwerpen, of vinden dit niet nodig. Voor beide groepen is deze workshop uitermate geschikt.
Theorie Sociale Categorisatie
Diversiteit in de Klas begint met de theorie over sociale categorisatie, hiermee geven we inzicht in de processen die ten grondslag liggen aan intolerantie en discriminatie. We laten met behulp van afwisselende filmpjes, tests en interactieve vragen het effect van onze hokjesgeest zien, voelen èn ervaren. Want als je snapt waar de verschillende reacties naar mensen die ‘anders’ zijn vandaan komen, kun je hier vervolgens beter op inspelen.
Na de theorie over sociale categorisatie laten we zien wat het effect kan zijn als mensen continu in een hokje geplaatst worden en daardoor anders behandeld worden. Hiermee wordt duidelijk hoe belangrijk het is om aandacht aan dit onderwerp te besteden.
Hoe kun je dit als docent zelf oppakken in de klas?
We sluiten af met de vertaling naar de lespraktijk. Hoe kun je dit als leerkracht zelf oppakken in de klas? We geven een aantal praktische do’s en dont’s, die de leerkrachten vervolgens meteen in de praktijk kunnen uitproberen.
De leerkrachten vormen groepjes waarin ze de rol van leerling, leerkracht of observator aannemen. Aan de leerkrachten de taak om het gesprek over diversiteit aan te gaan met deze ‘leerlingen’. Naderhand bespreken we hoe het op de ‘leerlingen’ overkwam, wat de leerkrachten hebben ervaren en wat de observator heeft gezien. De workshopbegeleider van Mind Mix geeft feedback op de aanpak. Wat ging er goed? Wat kan er nog beter? Vervolgens wisselen de rollen en wordt er een volgende situatie uitgespeeld en geoefend.
Impressie van de training
Meer weten over de training Diversiteit in de Klas? Neem contact op met Lynn Voogt: 06 16357543, mail naar info@mindmix.nl of vul ons contactformulier in.
|