Dames en heren, jongens en meisjes
Voor wie
Dames en heren, jongens en meisjes is gemaakt voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. Het is een workshop over genderrollen en de verwachtingen die daarbij horen. Seksuele diversiteit is hier ook een onderdeel van. Veel leerkrachten willen dit graag bespreken in de klas, maar weten niet zo goed hoe, of willen hier graag hulp bij. Dames en heren, jongens en meisjes is hiervoor zeer geschikt.
Wat
Jongens houden van voetbal, meisjes van winkelen. Jongens worden verliefd op meisjes, meisjes op jongens. Vaders werken, moeders verzorgen. Toch?
Mensen in hokjes plaatsen doen we allemaal en man/vrouw – of jongen/meisje – is een van de eerste indelingen die we maken. Daarbij worden ook direct de verwachtingen geactiveerd die we van jongens en meisjes hebben. Maar wat als degene die we voor ons zien hier niet aan voldoet? Zoals een jongen die zich meer een meisje voelt? Of een meisje dat zich graag jongensachtig kleedt en liever voetbalt dan ballet? Of een jongen die niet alleen meisjes, maar ook jongens leuk vindt?
Onwetendheid over deze zaken kan snel tot verwarring en onbegrip leiden. Als je zelf van de bestaande rolpatronen afwijkt, krijg je hier dagelijks mee te maken. Dames en heren, jongens en meisjes gaat in op ons hokjes-denken en geeft kinderen op eenvoudige wijze inzicht in genderdiversiteit en de vaak complexe relatie tussen gender, identiteit en geaardheid.
Waarom werkt het?
Dames en heren, jongens en meisjes neemt de leerlingen stap voor stap mee in een denkproces. We maken hierbij gebruik van ervarend leren met behulp van verschillende werkvormen. Soms moet er even geluisterd worden, maar meestal zijn we bezig: we doen een warming up, spelen een spel, schrijven en plakken en sluiten af met een quiz. Het is een breed thema, over jongens en meisjes en dus ook over jou zelf. Hierdoor voelt iedereen zich betrokken. Seksuele diversiteit wordt als onderdeel van het thema geleidelijk geïntroduceerd. Dit soms gevoelige onderwerp wordt zo op een natuurlijke en ongedwongen manier bespreekbaar gemaakt.
Ook benieuwd geworden?
Meer weten over de workshop Dames en heren, jongens en meisjes? Neem dan contact op met Lynn Voogt: 06 16357543, mail naar info@mindmix.nl of vul ons contactformulier in.
|